Arenda Könnecke: “Voor mij was het een mooie uitdaging om deze afstand te lopen.”

Op de sportnieuws website Sport in twente.nl staat een mooi interview met Arenda Könnecke nadat ze de 3 Bruggenloop in Kampen had gewonnen.Hieronder staat het interview:

Ultraloopster Arenda Könnecke rent 80 km in de 3 Bruggen Ultraloop in een supertijd. Een kop van een wel bijzondere tak van atletiek. Voor jouw ook Arenda?

Voor mij was het een mooie uitdaging om deze afstand te lopen. Na mijn zwangerschap had ik nog niet meer zo ver gelopen. Ook was dit een mooie overbrugging naar de 100km, welke ik volgend jaar weer wil lopen.

Arenda tijdens 3 bruggenloop.
foto: J. Wessels

Ik kan me nog wel iets bij een marathon of triatlon voorstellen, maar hier hebben denk ik weinigen van gehoord.

De ultra-afstanden zijn inderdaad minder bekend en zo ook de trails. Deze laatste wordt wel steeds meer bekend. Echter de ultra vinden velen nog te lang.

Maar vertel eerst maar even wie je bent en wat je doet of gedaan hebt.

Ik ben geboren (1977) en getogen in Dalfsen. Mijn opleiding is HTS civiele techniek en ben werkzaam als projectleider Openbare Ruimte bij de gemeente Almelo. Inmiddels moeder van 4 kinderen, Wendy, Sanne, Mika en Thias (de laatste zoon is vorig jaar augustus geboren),

Toen ik nog in Dalfsen woonde heb ik vanaf mijn 9e tot en met mijn 22e jaar gevoetbald. In 1999 verhuisd naar Nijverdal. Hier begonnen met wielrennen, run-bike-runs en vervolgens aan triatlon gedaan. In september 2007 lid geworden van de atletiekvereniging Atletics en eind 2009 specifieker gaan trainen op het hardlopen wat ik nog steeds erg leuk vind en kan doen wanneer het uitkomt.

Mijn bijzondere resultaten voor mij zijn o.a. winnaar Enschede marathon (april 2013) en het Wereld Kampioenschap Trail 2015 in Annecy (86km en 5200 hoogtemeters) en Nederlands Kampioen 100km (sept 2015).

Je aast nu op een kwalificatie voor de 100 km. Geen “brug” te ver?

De 3 bruggen ultraloop was letterlijk geen brug te ver. Deze heb ik met goed resultaat gelopen. In 2015 ben ik Nederlands kampioen geweest op de 100 kilometer, dus de afstand ken ik al in 8 uur 57 minuten. Normaal gesproken kwalificeer je je daarmee voor het WK. Maar in 2020 moet ik me opnieuw kwalificeren omdat de eis is dat je kunt aantonen dat je in de afgelopen twee jaar een wedstrijd onder de negen uur hebt kunnen lopen.

Om het goed op te bouwen heb ik daarom eerst de marathon gelopen en daarna dus een wedstrijd over 50 kilometer en laatst dus een wedstrijd over 50 mijl (80 kilometer). In februari wil ik me dan proberen te kwalificeren. Ik had dit graag al een jaar eerder gedaan, maar 2019 vond ik dit nog te vroeg en heb ik nog niet voldoende trainingskilometers kunnen maken. En als het straks in februari niet lukt dan heb ik tijd voor een herkansing. Het WK is namelijk in september 2020. Maar er zijn natuurlijk niet zo heel veel 100 kilometerwedstrijden in Nederland. Ik kies om een goede tijd te lopen bewust voor een baanwedstrijd. Dat betekent 250 rondjes lopen op een atletiekbaan.

Heb jij op atletiek gebied niets met de korte afstanden, alhoewel mij de 5 of 10 km op de baan ook wel interessant lijkt?

Kortere afstanden vind ik leuk, maar ben ik in verhouding minder goed in. Ik heb weinig verval in tijd in vergelijking op een 10km of de marathon.

Ben je wel op andere atletiek afstanden uitgekomen?

Ja, in 2013 en 2014 heb ik op de baan ook 1500m, 3000m en 5000m gelopen.

Op welke manier ben je door deze “virus” getroffen?

Het kostte minder tijd dan fietsen en triatlon en ik kon de tijd zelf indelen en zo ben ik begonnen. Eerst de korte wedstrijden en zo ook steeds langer.

Hoe ziet een training voor een ultrawedstrijd eruit?

Om goed voor de dag te komen train ik zo’n 100 kilometer per week. Dit bouw ik nu uit tot ongeveer 150 kilometer per week. Om aan de kilometers te komen loop ik 6 dagen per week. Dat klinkt misschien eentonig maar geen training is hetzelfde. Ik probeer veel af te wisselen tussen lopen op de baan, op de weg en natuurlijk in het bos. En om tijd te besparen gebruik ik mijn woon-werkverkeer om te lopen. Ik werk in Almelo dus dat is elke werkdag een mooie training.

Foto: @Gouw

Heb je eigen trainer(s) of worden die misschien ook door de KNAU geleverd.

Ik train op de maandag bij ASV Atletics bij Gerhard Blikman. Mijn schema heb ik zelf gemaakt.

Heb je ook een (kleine) medische staf om je heen?

Nee, ik ging eerder wel eens naar de sportmasseur.

Is het te combineren met je dagelijkse beslommeringen, zoals het moeder zijn?

Door goede timemanagement, zoals ook woon-werk te lopen, is dit goed te combineren. Tevens staat mijn familie erachter.

Wie zijn je grootste fans?

Mijn familie en vrienden en mijn loopmaatjes. Natuurlijk ook mijn running team en atletiekclub. Ook andere hardlopers (vooral in Twente) volgen mijn uitslagen.

Enig idee hoeveel atleten deze afstand, of afstanden lopen, zowel in Nederland als in de rest van de Wereld?

In Nederland zijn dit nu ca 10 vrouwelijke atleten. In de rest van de wereld deden 60 vrouwen mee met het WK in 2015.

Een parcours zoals de drie Bruggen, hoe vaak moet je die afleggen?

Dit was 1 lang parcours. Eerst een ronde van 15 km in Kampen en omgeving en daarna een ronde van 65 km om het Ketelmeer met finish weer in Kampen.

Een loop zoals deze lijkt mij ontzettend eenzaam?

Het waren wel vele lange rechte stukken, maar dat ligt mij wel. Eenzaam is het niet, ik geniet namelijk van de natuur om mij heen.

Je hebt nu een gemiddelde van 11,58 kilometer per uur gelopen. Twaalf kilometer per uur lijkt mij een magische grens. Hoe hoog ga je voor jezelf de lat leggen?

Ik wil graag in februari de 100km lopen op deze snelheid dan verbeter ik mijn record met een half uur en loop onder de 8 min 30 uur.

 

Zou de ultra afstanden ook Olympisch moeten worden?

Ja als dat zou kunnen, lijkt mij geweldig.

Enig idee waarom er zo weinig publiciteit is?

Lange afstanden zijn niet zo in trek en niet iedereen kan dat lopen. Ook is de marathon nog steeds de hoofdafstand.

Zouden wij als www.sportintwente.nl een mooi podium zijn?

Het zou mooi zijn om inderdaad meer aandacht te besteden aan de ultra-afstanden.

Wanneer is je volgende grote wedstrijd?

Mijn volgende grote wedstrijd is de 100km in februari op de baan. Daarvoor loop ik nog enkele kortere wedstrijden.

  • Deel dit bericht: