Atletics survival bestaat 10 jaar!!!

Het begin:
De survival sport ontstond eind jaren 80 van de vorige eeuw in Beltrum. Het duurde niet lang of in Nijverdal waren er diverse atleten die ook wel geïnteresseerd waren in deze nieuw sport. Er werd een begin gemaakt met survival trainingen en bij Atletics werden al survival wedstrijden georganiseerd. In 1996 werd door Atletics de eerste Reggesurvival voor de jeugd georganiseerd. Na 5 zeer succesvolle jaren werd de survivaltak van Atletics opgericht onder de naam Reggesurvival. Langs de atletiekbaan werd een survivalbaan ingericht en daarmee was Atletics de eerste atletiek vereniging van Nederland met een survival afdeling.

Trainers:
Op 9 juli 2010 werden de toenmalig bestuursleden van de SSAR (Stichting Survival en Adventure Race) gevraagd, trainingen te gaan verzorgen op onze nieuwe survivalbaan. Deze 6 trainers hadden vele jaren aan diverse survivalruns in Nederland en België deelgenomen en waren hierdoor inmiddels ervaringsdeskundig te noemen.

Bilal Durmaz, Dennis Kogelman en Peter Baan gaven per toerbeurt training aan volwassenen, terwijl Erik Rietberg, Aschwin Ekkel en André Gorter wekelijks ook op baan verschenen voor jeugdtrainingen. Aschwin en André deden daarnaast ook het beleid, de planning en trainingsvoorbereiding erbij. Erik was verantwoordelijk voor het bouw en materiaal. Na enige tijd stopte Bilal en Dennis, Peter bleef als back-up inzetbaar.

Inmiddels zijn er diverse trainers en sporters gekomen en gegaan natuurlijk, maar het verloop binnen de afdeling is bijzonder laag te noemen. Peter Baan gaf bij aanvang één keer per maand les, stopte toen enige tijd en verzorgd nu al weer wat jaren de wedstrijdtraining op donderdag. Rudy Agterkamp moet ook zeker worden genoemd, hij begon op 1 augustus 2012 met training geven (bij de jeugd) en hielp altijd bij de (ver)bouw van de baan. Na het stoppen van Erik, nam hij niet alleen de volwassenen op zich, maar ook de coördinatie voor “hout, touw en bouw”. Een heuse rots in de branding en breed inzetbaar.

André Gorter geeft inmiddels al meer dan 10 jaar training en een korte rekensom leert dat hij inmiddels zijn 2250ste training heeft gegeven.

Successen:
Veel Atletics leden strijden in de landelijke competitie mee in de top 10. Peter Baan werd in het seizoen 2017-2018 Nederlands kampioen op de middellange afstand bij de mannen 50+ en in het seizoen 2019/2020 werd Jesse Linthorst Nederlands kampioen op de korte survivalrun. Thijs Havinga werd 2de, Hugo Braas 4de en Jochem Pot werd 6de. Daarmee werd het afgelopen seizoen een top jaar voor Atletics.
In 2019 werd Jesse 5de op het WK obstacle run voor mannen onder de 20 jaar.

Atletics survival:
Tijdens de algemene ledenvergadering van 2014werd de naam AV Atletics veranderd in ASV Atletics. De survival afdeling was nu ook in de naam terug te vinden. Een jaar later werd het nieuwe logo in gebruik genomen. Ons logo stelt een hoogspringer voor die over een lat springt en tevens een survival runner die onder een touw hangt.
Met veel passie evolueerde deze afdeling in een stabiele en fanatieke groep van zo´n 165 sporters die, verdeel over 5-6 trainingsmomenten per week, door inmiddels gecertificeerde (assistent)trainers worden begeleid. Er zijn vijf seniorentrainers en de overige zeven assisteren bij de jeugdtrainingen. We zitten al jaren eigenlijk aan onze maximum capaciteit  v.w.b. mogelijkheden (zowel qua baan i.c.m. vrijwillige inzetbaar van deskundige trainers versus animo en niveau).

André Gorter, de nestor van onze survival afdeling, is vorig jaar gekozen tot voorzitter van de Survivalrun Bond Nederland. Hij nam de voorzittershamer over van Mark Huizinga.

 

  • Deel dit bericht: